lördag 19 september 2009

Sweden, Only country where the clouds are interesting (Distortion on the northern front)

"Yes we can!" och "Change!" var något som verkligen tjatades in i människor under senaste presidentvalet i USA och mannen som sammankopplades med dessa två slogans framstod som USA's hopp. Själv trodde jag aldrig på det. Därför så kommer den här nyheten inte som någon precis shock.

"As many as one million people flooded into Washington for a massive rally organised by conservatives claiming that President Obama is driving America towards socialism."

Svensk media däremot har trixat lite med siffrorna.
"Tiotusentals människor tågade i Washington i protest mot president Barack Obama och hans politik."

"Tusentals amerikaner visade igår sitt missnöje mot president Barack Obama och kongressen i ett massivt demonstrationståg i Washington."

Tyvärr så går det inte ihop med den svenska mediabilden av att en reform av sjukvårdssystemet är nödvändig. Men vill då dessa amerikaner ha kvar det system som är i effekt idag? Vem har sagt något om det?

Många konservativa har börjat återgå till den gamla skolans konservatism.
Kom ihåg att det är viktigt att skilja på den gamla skolans konservativa och neokonservativa som t.ex Bush.
Kan du inte de skillnaderna så bör du läsa på för att förstå amerikansk politik.

En av de som tillhör den gamla skolan är Dr. Ron Paul. Han ställde upp som presidentkandidat under 2008. Självklart rapporterade svensk media inget om honom. Jo, förresten! Expressen skrev en kort artikel om honom.
Han skrev precis som många andra presidentkandidater en bok. Men till skillnad från de andra som bara skrev skrytbiografier om sina liv så skrev faktiskt Ron Paul en bok om sina faktiska åsikter om politiska och sociala frågor. Den boken, "The Revolution: A Manifesto", var väl värd att läsa och du vill börja lära dig om paleokonservatism och libertarianism. Dessutom så går Ron Paul in väldigt noga på sjukvård i boken. Jag tyckte att det var betydligt intressantare och mer upplysande än något floskleri om "Yes we can!" som alla stod och ylade som zombies.

Jag bara älskar reportaget här som framställer Obama och hans supportrar som godhetens försvarare. Svensk media har verkligen ett särpräglat sätt.
Men jag tänkte att jag ska svara med lika mynt.
Eftersom Ron Paul är en väldigt erfaren läkare så tycker jag att det är rättvist att han ska ha en röst i den här frågan.



Som avslutning vill jag säga att USA är ett mycket annorlunda land än Sverige, både politiskt och socialt.
En person sa en gång åt mig att t.ex Obama är mer höger än de svenska Moderaterna. Jag tog emot den åsikten men insåg samtidigt att den här personen verkligen inte hade koll på politik i USA. Höger och vänsterskalan, som förövrigt är relativt dålig att mäta politiska åsikter med, kan inte i svensk tradition appliceras på politik i USA.

Skattemotstånd är något som finns hos amerikanerna lika självklart som att en genomsnittlig svensk är stenhårt övertygad över att högre skatter leder till bättre effektivitet i den offentliga sektorn.

Sverige av idag är bildat genom en relativt fredlig socialistisk/socialdemokratisk reformrörelse. Man satsade på att bilda en välfärdsstat där staten skulle så för säkerheten. Det här är vårat sociala och politiska arv. Det är varför vi idag tänker som vi gör.
USA bildades ur ett revolutionskrig för frihet från ett imperium. Man ville slita sig fria från statsmakten, kungen och de skatter man ansåg ströp kolonierna och att istället bygga ett decentraliserat system där alla stater i unionen skulle ha makt istället för en centralregering.
Det här är deras sociala och politiska arv. Det är varför amerikaner tänker som de gör idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar